FIGYELEM: a termék nem tartalmaz alkoholt!
A termék a Diófási-Kovács Pince terméke
7 dl
Alkoholmentes különlegesség - Verjous 2024 - zöldszőlő lé – „alternatív citromlé” bioszőlőből
A verjous a zöld, éretlen szőlő kipréselt levéből, minimális kén hozzáadásával, pasztőrözéssel készült. Zölden szüretelt bio kékfrankos és cabernet franc szőlőből készült,
alkoholmentes termék.
Palackozás dátuma: 2024.07.22. Hűvös helyen tárolandó, felbontás után hűtőben több hónapig is eláll. Használat előtt érdemes felrázni.
Hogy mi is ez az alkohol mentes finomság? Néhány cikkből összeraktam egy kis ismertetőt.
Mire lehet használni?
Első körben gondolj arra, hogy mire használod az ecetet vagy a citromlevet. Ami eszedbe jut, azt bátran helyettesítsd mostantól verjus-vel! Arra számíts, hogy az íze kifinomultabb, selymesebb, és egyfajta elegáns savasságot ad a fogásoknak. Sokrétűen felhasználható: a legkülönfélébb salátákhoz, gyümölcsökhöz, főzelékhez, vagy egyéb ételek savanyítására.
Mi a verjous és honnan származik
„Szigorúan véve a verjus éretlen szőlőszemekből préselt savas folyadék. A kifejezés a francia vert (’zöld’) és a jus (’lé’) szavak összetételéből származik. Az angolok verjuice-nak, az olaszok agrestónak hívják. Jobb híján mi, magyarok is a francia kifejezést vettük át, holott régen volt rá saját szavunk. Anno a magyar szakácskönyvekben latinosan agresként vagy egresvízként volt olvasható.
Mivel az ókorban az éretlen szőlőt nevezték egresnek vagy agresnek ebből ered az „egresvíz” elnevezés.
Használata az ókorra vezethető vissza, sőt idősebb is lehet, mint maga a borkészítés. Minden bizonnyal a Közel-Keletről terjedt el, és honosodott meg Európa bortermelő vidékein, ahol a 19. század elejéig a legfontosabb savanyítószer volt. Az Arab-félsziget népeinek konyhájában mai napig jelen van.
Kr. e. 5. században görög orvosok már írnak a használatáról, de a kora középkorban is alkalmazták gyomorpanaszok kezelésére. Hiába tűnik furcsának, reggelente egy evőkanál verjus, citromlé vagy almaecet lúgosító hatású, és jó az emésztésnek.
A verjus a középkori konyhaművészet elengedhetetlen kelléke volt, az egyik legelterjedtebb savanyítószernek számított. A 18. századtól visszaszorult, aminek fő oka a citrom térnyerése volt. Mivel a verjus készítéséhez a szőlőt korán szüretelik, magas a sav- és az extrakttartalma.
Szív- és érrendszeri megbetegedések elleni, védő hatású polifenolokat tartalmaz.
Hogyan készül? Miért érdemes fogyasztani?
Az időzítés fontos, hiszen verjus csak zsendülésben lévő szőlőből készíthető. A zendülés a szőlő érésének, cukrosodásának kezdete.
Ha egy borász verjus készítésre adja a fejét, a szőlőt érésének korai szakaszában szedik le, amikor még nagyon sérülékeny. Ekkor támadják leginkább a fertőzések (lisztharmat, peronoszpóra), permetezni viszont nem lehet, mert a vegyszer már nem bomlana le a szüretig. /Nálunk ez a veszély nem áll fenn, hiszen egyébként is ökológiai gazdálkodást folytatunk – csak természetes anyagokkal védjük a szőlőt a betegségek ellen!/ Emiatt a verjus-höz felhasznált szőlő termesztése során a legszigorúbb biotermesztési előírásoknak kell megfelelni. (Újabb érv a fogyasztása mellett!)
A zöldszüret azért szükséges, hogy korlátozzuk a terméshozamot, ami végső soron a borok minőségének javulásához, ill, a bor összetettségéhez járul hozzá. A verjus készítés során az egészséges, zöld fürtöket használjuk fel, így azok sem vesznek kárba /zero waste/ Daráljuk, préseljük és hogy sokáig elálljon pasztőrözve került palackokba.
A szőlő cukortartalma ilyenkor még alacsony, sav- és extrakttartalma azonban annál magasabb. Ennek köszönhetően a verjus antioxidánsokban gazdag, kedvező az élettani
hatása is. A benne lévő polifenolok védenek a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és gátolhatják a daganatok kialakulását is.
A XVI. kerületi kosárközösség átadónapjait csütörtökönként tartjuk ÚJ HELYSZÍNEN: LEGENDA Söröző nagyterme, 1163, Sashalom, Kövirózsa u. 8/C (Lándzsa u-i lakótelep mellett - mögött, a régi orosz laktanya területén) a rendelést összekészítve itt lehet átvenni 17-08 óra között. A pontos dátumot külön értesítésben küldjük.
Előre utalással használható szállítási mód. A vételár és szállítási költség átutalása után a pénz beérkezését visszaigazoljuk, majd a csomagot szállításra előkészítjük. Az utalási adatokat e-mailben küldjük. Ez a lehetőség csak hűtést nem igénylő termékek esetében elérhető.
Előre utalással használható szállítási mód. A vételár és szállítási költség átutalása után a pénz beérkezését visszaigazoljuk, majd a csomagot szállításra előkészítjük. Az utalási adatokat e-mailben küldjük. Ez a lehetőség csak hűtést nem igénylő termékek esetében elérhető.
Előre utalással használható szállítási mód. A vételár és szállítási költség átutalása után a pénz beérkezését visszaigazoljuk, majd a csomagot szállításra előkészítjük. Az utalási adatokat e-mailben küldjük. Ez a lehetőség csak hűtést nem igénylő termékek esetében elérhető.